Search
  • Folkjykä

Digijykä


7 kuukautta sitten meillä oli Kuntoutujat- taustaorkesterini kanssa sovittuna nelisen keikkaa ympäri Tamperetta. Keikkakunto oli kova ja tarve näyttää kasvoi sitä treenatessa. Sitten viikossa kaikki oli peruttu ja ohi. Täytyi keksiä jotain muuta.


Soitin muutaman streamikeikan keväällä kameran edessä. Sisäinen ääniteknikkoni hieroi usein mietteliäänä särkeviä ohimoitaan; minä haluan soittaa ja remuta, en yhdistellä piuhoja ja latailla erilaisia sovelluksia läppärilleni. Streamikeikoista ja niiden vaikeudesta olen jauhanut jo loputtomiin; niistä löytyy maininta varmaan jokaisesta blogitekstistäni. Siispä näin kuukausien jälkeen kirjoitan muutamia sanoja digiajasta ja markkinoinnista! Vuoden 2020 hokematon mantra: kaikki tapahtuu netissä, tapahdu siis sinäkin.


Sanottakoon alkuun suoraan, että minä olen surkea digiajan markkinoija. Tulen sovelluksissa useita vuosia jäljessä - opettelin älypuhelimenkin käytön vasta vuonna 2013, siis suhteellisen hiljattain verrattuna siihen, miten paljon niitä näkyi kaikilla olevan. Facebook edustaa minulle uusinta teknologiaa: nyt se on saanut rinnalleen Instagramin. En ole ihminen, joka seuraa tubettajia, podcasteja tai Tiktokin alati päivittyviä meemejä. Hesarin sovellus aukeaa useammin. Silti kaikki yllämainitut asiat ovat elintärkeitä itsensä esittelylle ja näkyvyydelle vuonna 2020. Maailma on kehittynyt niin nopeasti, että minua vuosikymmenen nuoremmat ovat aivan eri todellisuudessa kiinni.


Tätä boomer-puhetta lukiessaan osa lukijoista saanee helpotuksen tunteen siitä, että itse ovat kärryillä ja ajan sovelluksissa kiinni - sitä vastaan kamppailusta ei nimittäin varsinkaan tässä ajassa ole oikein mitään hyötyä, ellei halua niittailla uudesta julkaisusta kertovia mainosflaijereita pitkin puhelintolppia viikonloppuöisin. Osa, ja rohkenen epäillä että vieläpä suurempi osa, tuntee kanssani samaa kädettömyyden tunnetta - tässä näitä sovelluksia nyt on, mitä niillä pitäisi tehdä?


Sosiaalisessa mediassa navigointi ja kohdeyleisön löytäminen on tärkeää: luultavasti sinäkin luet tätä blogikirjoitusta, koska olet jollain tavalla kiinnostunut minusta tai musiikistani. Minun kuuluisi varmaankin linkittää omaa musiikkiani ja kasvattaa brändiäni tässä kirjoituksen lomassa jotenkin. Tämän lukemisen jälkeen varmaan joko avaat tai et avaa Spotifysta artistisivuani miettien, millaista musiikkia tämänkaltaisen kirjoituksen kirjoittaja tekee. Näin me luomme yhteyttä välillemme ilman minkäänlaista fyysistä kontaktia: minä en tiedä, kuka sinä olet, ja tuskin sinäkään minusta muuta kuin sen, minkä kuvan somesta saa.


Brändiajattelu on kirosana suhteellisen monen taiteilijan korvissa. Tiedän sen myös omasta kokemuksesta. Silti erilaisia alustoja kannattaa ottaa talteen ja haltuun omaan tahtiin. Tekemällä tätä oppii, ja samoin oman äänensä voi löytää harjoittelemalla myös markkinoinnissa. En tiedä lukijoiden brändäystaktiikoista - oletan muuten, että suuri osa lukijoistani on jollain tavalla itsekin musahommissa kiinni olevia äänityöläisiä - mutta itse olen esimerkiksi ensin huomaamattani ja sitten tarkoituksella tehnyt Instagramin kuvien värimaailmoista samankaltaiset. Kirjoitustyylini on löytynyt tekemällä. En vieläkään tiedä, onko minulla oikeasti niin tärkeää sanottavaa, että sitä kannattaa nettiin kirjoittaa, mutta kirjoitan silti. Kai tänne mahtuu kaikenlaista tekstiä. Sitä paitsi ajatus siitä, että joku muu osaa kuitenkin paremmin ja enemmän, on yksi niitä syitä, miksi tässä elämässä monet asiat jäävät tekemättä - sitä kannattaa mielestäni välttää.


Yhteisöllisyys on mahtava juttu - sitä löytyy netistä valtavasti. Kaikki haluavat omaa musiikkiaan tai taidettaan esille, ja yhdessä me voimme sitä myös esille tuoda. Ihmiset tekevät soittolistoja, promokanavia, levy- ja lauluarvosteluja ynnä muuta nettiin: kaikilla on tarve tulla kuulluiksi. Samaan aikaan esimerkiksi Spotify-kuuntelukerrat, tykkäys- tai jakamislukumäärät tekevät nettimarkkinoinnin sisälle helposti erilaisia kilpailuasetelmia, koska kaikki lukuarvot ovat reaaliajassa saatavilla millintarkkoina läväytettäväksi taiteilijan itsensä silmille. Siispä on hyvä muistaa - me kaikki yritämme parhaamme, tuetaan siis toisiamme! Laitetaan vähän panoksiakin pöytään: lähetä minulle linkki biisiisi tai muuhun taideteokseesi (folkjyka@gmail.com), niin minä otan asiakseni arvostella saamiani teoksia blogissani säännöllisen epäsäännöllisesti.


Olen vilpittömästi iloinen kaikkien teidän puolesta, jotka osaatte kikkailla näiden tuhansien digialustojen viidakossa. Olen myös oppinut itse paljon itseäni viisaammilta - jakakaa siis tietojanne. Maailma on täynnä aivan mahtavaa taidetta ja musiikkia, jota ei vielä ole saatu markkinoiduksi kohdeyleisölleen. Taidemaailmassa on myös yksi niin yleinen harhaluulo, että se on hyvä välillä toistaa ääneen: muistakaa, että vähät kuuntelukerrat tai sometykkäykset eivät useimmiten kerro taiteen tasosta mitään, vaan yleensä kyse on puuutteellisesta markkinoinnista. Opettele ja huomaa kehitys! Kaikille tekijöille heitän uudestaan jo alussa esitelleeni mantran: kaikki tapahtuu netissä, tapahdu sinäkin!


Ai niin. Yllä mainittu Kuntoutujien livekeikka toteutui netissä - kuinkas muutenkaan. Sen pääset katselemaan esimerkiksi tästä.


Rakkautta,

Folkjykä

45 views0 comments

Recent Posts

See All