Search
  • Folkjykä

Folkjykä - Tyttö


Julkaisin uuden laulun - tai oikeastaan vanhan, keikoilla vuodesta 2017 soineen, mutta sittemmin sovituksellisesti aivan uuteen uskoon lyödyn Tyttö-nimisen veisun. Tässä siihen Youtube- ja Spotify-linkki:


https://www.youtube.com/watch?v=gxPE65lT6GE&list=OLAK5uy_k2qLjcz2SR0VkvDjYooeo7GijYV-R_6Kw

https://open.spotify.com/track/4JBba2r4kGOwmcsZfvwogI?si=akb3R9O0T5mfbd5ZCFRDmQ


Tytön sanoitus lähti liikkeelle kysymyksestä, millaista on valmistautua tähän maailmaan. Mitä se oikeastaan edes tarkoittaa? Ihminen kykenee oletusarvoisesti toimimaan jossain kohtaa elämäänsä itsenäisesti, jolloin hän on valmis - vapaa, vastuullinen yksilö. Tähän tähtää moni asia yhteiskunnassamme, ensimmäisestä yksin kävellystä koulumatkasta aina omaan asuntoon ja taloudelliseen riippumattomuuteen asti. Yhtä lailla kuitenkin ihmisaivo on omistushaluinen elin: se haluaa säilyttää, pitää kiinni ja näyttää jotain omanaan. Taulun lasin alle sullotut yökköset asetetaan esille, osakseen esittelemään vapaata luontoa, toukka-asteen viimeistä etappia, joka, ironista kyllä, ei taululle killumaan joutuneelle yökköselle juurikaan tarjoa muuta kuin loputtoman vankilan. Olkoon tuo vankila sitten metafora vaikka ajatuksillemme; kukapa ei antaisi kaikkeaan sen puolesta, että hänelle rakas ja läheinen ihminen, eläin tai vaikkapa esine pysyisi hänen luonaan turvassa, lasin takana.


Tarinassa turvaa loihditaan sanojen kautta Tytölle, mutta kyseessä voisi yhtä hyvin olla kuka tai mikä vain. Pimenevät illat aiheuttavat meille huolta itsestämme ja läheisistämme, ja koska kylmyys ja routa saapuvat jaksoittain, on maailmaan eksyneen luotava itselleen koti, johon palata. Minä yritin tehdä kodin tähän lauluun.


Tuotantoprosessi biisissä on vähintäänkin mielenkiintoinen. Nykyään teen äänitykset pääasiassa kotonani: oikean äänimiehen tuskastuminen äänitystilanteessa on usein minulle liian vaivaannuttavaa. Yksin tekemisessä on puolensa, ja äänitysprosessissa on alkanut vakiintua vaihe, jolloin pyörin pussihousuissa varpasillani ympäri kämppää, yrittäen löytää esineitä, joista lähtee hyvä ääni. Tähän mennessä hankittujen kokemusteni perusteella voin laatia listan esineistä, joita kannattaa lyödä ja helistellä äänitysmielessä:


  1. Uunipelti. Klassikoksi muodostuva basarin korvike. Hyvin jytisee!

  2. Pippurimylly. Korvaa shakerit ja marakassit, sekä lisäpisteinä pääset pidättämään aivastusta äänitystilanteessa.

  3. Erilaiset kattilat, erityisesti veteen upotettuna: tässä pitää löytää oikea tekniikka, jossa kattilaa kumautetaan ja sen jälkeen se lasketaan veteen, josta syntyy laskeva, vekkuli doing-ääni.

  4. Erilaiset saranat. Narisevien saranoiden rytmissä kesyyntyy kiihkeinkin rock-poliisi, ja puuskaan asetetut kädet nousevat vastaanottamaan miellyttävän grooven.


Näitä aikani kolisteltuani ja äänittäjän/yhtyekaverini Rauramon Paulin avustuksella saatiin lauluun loihdittua oikein tunnelmallinen rytmiraita. Sitten olikin äänenkäytön vuoro: olen opetellut vuosien varrella kurkkulaulua, jonka löysin kerran vahingossa testaillessani. Siitä olen Youtuben ja itsepäisten epäonnistumisien seurauksena jalostanut itselleni sopivia tyylejä, joissa kuulemma on ripaus tuvalaisuutta. Bravuurini on yliäänilaulanta, mutta myös oktaavia matalempaa soiva kerrannainen rysähtää ilmoille, kun päästää ommm-tyyppisen lausahduksen kieli oikeassa kohtaa kitalakea. Kokeile itse!


On laulussa myös soittimia, kuten oktaavin normaalia alemmas viritetty kitara, vanha klassikko cümbüs, sekä Tampereen Kaupunginkirjasto Metsolta lainattu kannel (kiitos!). Olen myös hieman intoutunut soittelemaan ikivanhaa Microkorg XL-synaa viime aikoina - siitäkin päätyi muutama ujellus masteriraidalle asti. Lopputuloksen miksasi Pauli Rauramo, ja masteroinnin teki Janne Hakanen. Suurkiitos heille! Levynkannen tein iltapuhteina itse - se korreloikoon yllä olevan perhoslasimetaforan kanssa. Tässä vielä linkit kappaleeseen, jos ne yllä missasit:


https://www.youtube.com/watch?v=gxPE65lT6GE&list=OLAK5uy_k2qLjcz2SR0VkvDjYooeo7GijYV-R_6Kw

https://open.spotify.com/track/4JBba2r4kGOwmcsZfvwogI?si=akb3R9O0T5mfbd5ZCFRDmQ


Rakkautta ja lämpöä,

Folkjykä

57 views0 comments

Recent Posts

See All