Search
  • Folkjykä

Tehdään Tilaa, osa 1: Diletantin "Sata laulua koronasta", Sunnuntain "Tyhjyys"

Tervetuloa lukemaan Folkjykän uutta Tehdään Tilaa-blogisarjaa, jossa kirjoittelen artikkeleita ja analysoin toisten luovien ihmisten minulle lähettämiä taideteoksia. Kavalkadia löytyy laidasta laitaan - sanon sanaseni mielellään niin musiikista, kuvataiteesta kuin vaikkapa taideinstallaatiostakin. En ole mikään taidekriitikko, vaan luovuudesta nauttiva, valtavirtaa vahvasti karsastava taiteen suurkuluttaja - pelko siis pois. Ainoa kriteeri on, että lähetät sen minulle interaktiivisessa muodossa osoitteeseen folkjyka@gmail.com . Kiitos, tuetaan toisiamme ja tehdään yhdessä tilaa!


Diletantti - Sata laulua koronasta (2020)

https://diletantti.fi/koronakappaleet.html


Sain Diletantin toimitukselta artikkelin, jossa pohditaan koronaa kollektiivisena kokemuksena. Diletantti keräsi sadan teoksen "koronakorpuksen", jossa päästään sisään erityisesti korona-ajan alkuvaiheessa syntyneisiin teoksiin monilta taiteilijoilta. Youtubeen tehdyltä soittolistalta löytyy materiaalia laidasta laitaan, ja yhdistävänä teemana on korona yhteisenä kokemuksena. Diletantti mainitseekin ainoaksi kriteeriksi sen, että teos liittyy jollain tavalla koronaan.


Karanteenin ja nyt jo vähän ironisen sävyn saaneen poikkeusajan alussa muistan nähneeni erilaisia reaktioita huumorista pelkoon ja ahdistukseen. Diletantti on tehnyt varsin hienoa työtä kootessaan tämänkaltaisen kulttuuriarkiston käyttöömme - kyseessä kun ei ole vain läjä satunnaisia töitä, vaan oikeastaan historiallinen lähdearkisto. Kaikki taide on kuitenkin sidoksissa aikaansa, halusi se sitä tai ei, ja Diletantilta toivon itse jatkossa vastaavanlaisia juttuja. Kuten jutussakin todetaan, niin lopulta ihmisyys hurmaa - loppujen lopuksi olemme kaikki täällä yhdessä heilumassa aikamme. Kiitos suuremmoisesta arkistointityöstä Diletantille!


Sunnuntai - Tyhjyys (2021)

https://open.spotify.com/track/1uXR89V1V6onp4i5HSseAR?si=e8ea3ae085234c13


Sunnuntai- yhtyeen uutta tulemista on odoteltu, mutta tässä mielestäni Tampereen parhaisiin lukeutuvan folkbändin uusi julkaisu on. Joonas Streng tekee laatusanoituksia ja -sävellyksiä, ja bändi taustalla on kova. Brie Rouskun tarjoilemat laulut eivät jätä turhia kysymyksiä - suvereenia ja taitavaa kamaa. Sovituksessa on sopivasti äkkivääryyttä, melodisia koukkuja ja riisuttu tuotanto.


Olen aina pitänyt Sunnuntain sanoituksista - niissä ilmaistaan lyhyesti jotain hyvin todellista ja hyvin ihmismäistä. Jos laulussa sanotaan, että "Jos haluat tietää miltä musta tuntuu / Voit ajaa silmät kiinni autolla/ Seilata vastakkaisella kaistalla/ Ja siltikään et tunne mitään", ei tuon tunteen kahlitsemiseen juuri muuta tarvita. "Tyhjyys" on sopivasti kiero - lopun haikea harmoni ja modernit, indievivahteiset trumpetit ankkuroivat laulun ajattoman folkiin sykliselle jatkumolle. Bändi soittaa, sovittaa ja laulaa tiukasti - jopa niin tiukasti, että uskon Sunnuntain saavan entistä suurempaa huomiota suurelta yleisöltä tämän uuden tulemisen myötä.30 views0 comments

Recent Posts

See All