top of page
Folkjykä ja Kuntoutujat NI0B0300.jpg

Folkjykä & Kuntoutujat

Folkjykä & Kuntoutujat on:

 

Oskari Korhonen - sello, Moog. taustalaulut

Eemeli Hakala - sähkökitara, basso

Jouni Gerasimow - mandoliinikitara, basso

Pauli Rauramo - perkussiot, rummut, ukulelebasso, haitari, taustalaulu

Jyri Rosendahl - akustinen kitara, lauluJyri

Jenni Isoaho - sopraanosaksofoni, tenorisaksofoni, baritonisaksofoni, klarinetti, taustalaulut

Esiinnyin pitkään livenä yksin, ja vaikka se siistiä onkin, koin silti, että mun ilmaisusta puuttuu jotain. Olen aina rakastanut suuria biisejä, kieroja biisejä, kauniita ja avaria biisejä, ja koin, etten pelkällä akustisella kitaralla saanut niitä tarpeeksi suuriksi, kieroiksi, kauniiksi ja avariksi. Erään festarikeikan jälkeen vuonna 2019 tuli puheeksi taustabändin perustaminen Eemelin ja Oskarin kanssa. Molemmat olivat tuttuja soittokavereita, ja tiesin homman toimivan. Kysyin vielä mukaan pitkäaikaisinta soittokaveriani Paulia, ja Paulihan lähti. 

 

 Alkuun visiot olivat aika villejä: haluttiin oktaavipedaalilla maustettua selloa ja kaiken maailman eksoottisia kielisoittimia värittämään ilmaisua. Sittemmin toimivaksi komboksi valikoitui akkarini lisäksi sähkökitara, basso, haitari, perkussiot ja sello. Ensimmäinen keikkakin oli buukattu! 

 

​Muistan, miltä tuntui soittaa tuttuja biisejä ensimmäistä kertaa nelihenkisesti. Tunne oli sanoin kuvaamattoman maaginen: jotain tapahtui treeniksellä. Biiseihin tuli juuri sitä, mitä ne tarvitsivat. Täytyy myöntää, että vaikka tykkään tehdä yksin asioita, olen kuitenkin myös varsin kova tiimipelaaja: nautin erityisesti johtopaikalla kipparoinnista, ja sitä tässä sai tehdä. Yhtäkkiä Folkjykä oli muuttunut akustisesta aktista tulkitsevaksi äänimaailmaorkesteriksi. 

 

Ensimmäiselle keikalle valmistautuessa törmättiin ongelmaan: vaikka kaikki bändissä ovat tajuttoman kovia multi-instrumentalisteja, oli kahden biisin kohdalla basson varteen tarttuminen yksinkertaisesti mahdotonta meidän soitinvalinnoillamme. Pari viikkoa ennen keikkaa otin yhteyttä Jouniin asian tiimoilta, ja Jouni sanoi sen suuremmitta puheitta: Eiköhän se käy. Jouni oli tuolla ensimmäisellä keikalla mukana vain noissa kahdessa biisissä, mutta ennen kuin huomasimmekaan, oli Jouni tuonut omat sovituksensa ja oman soittopanoksensa koko bändiin. Näihin aikoihin mulle aikoi valjeta, että ensimmäinen levy taitaa olla bändilevy; niin hyvältä kaikki kuulosti ja tuntui.

 

Kuntoutujat-nimi taisi tulla Oskarilta. Olin nimen suhteen aluksi vähän epäluuloinen, mutta sittemmin oon kokenut nimen tehokkaana tapana viestiä jotain meidän musiikistamme. Mielenterveys, sen ongelmat ja niiden voittaminen tuntuu olevan aihe, josta en lopeta kirjoittamista. Se ei tavallaan ole tarkoituksellista, mutten myöskään halua masennella musiikissa - huonot päivät ja olot puran ihan mielelläni muuhun kuin musiikkiin. Siinä mielessä koen, että Folkjykä & Kuntoutujilla on uniikki valo, jota tuomme keikoillemme ja josta jengi tuntuu kerta toisensa  jälkeen innostuvan. Kiitos siitä! 

Saimme kunnian esiintyä kesällä 2023 Kaustisella suhteellisen isolle ja riemukkaalle yleisölle. Keikan jälkeisissä hikisissä tunnelmissa eräs mukavan oloinen ihminen tuli jutulle kysymään, soitetaisiinko joskus: Jenni oli kuullut keikan, tykännyt kuulemastaan ja sattui vielä asumaan Tampereella, joten päätettiin sopia kokeilumielessä treenit, ilman mitään sitoutumista sen vakavampaan. Niin kuitenkin kävi, että noista treeneistä noin 72 tuntia myöhemmin Jenni oli ansiokkaasti paitsi omaksunut livesettimme, myös soittanut jo kahdella keikalla. Kysyin bändiltä, olisiko tässä meidän uusi jäsenemme, fonisti, jota emme varsinaisesti olleet edes osanneet aiemmin kaivata, ja vastaus oli yksimielinen. Jennistä tuli kuudes Kuntoutuja! 

Kaustisella pyörimme myös Sormusen Pekan kanssa. Pekka oli tuttu edelliseltä Kaustiselta. Pekan kanssa synkkasi todella hyvin, ja hän ilmestyi kuvioihin varsin vaivihkaa: jokainen luuli jonkun toisen bändistä olleen Pekan kaveri jo pitkään. Kävi ilmi, että Pekka on paitsi hyvä tyyppi, myös timanttinen soittoniekka ja stemmalaulaja - tällainen havainto ei ole Kaustisella muuten mitenkään harvinainen. Kaustisella jaoimme ensin Pekan kanssa lavan, sitten leirintäalueen trangia-kahvit ja papupadat. Juuri samoihin aikoihin basistimme Jouni oli ilmoittanut jäävänsä töihin Lappiin seuraavaan kevääseen asti, joten aloin hahmotella ajatusta siitä, tulisiko Pekka meille keikkabasistiksi. Näin lopulta kävikin, ja Pekka toimii Jounin tuuraajana kevääseen 2024 niin keikoilla kuin keikka-autossakin. 

Folkjykä & Kuntoutujien musiikista välittyy aitous, vahva lyriikka ja soiton riemu. Ryppyotsaisuutta pyritään välttämään ja keskittymään sen sijaan kokeilemaan ja pitämään hauskaa. Keväällä 2023 omakustanteisesti julkaistun Parempaa aikaa -debyyttialbumin kappaleita on kuultu esimerkiksi Yle Radio Suomessa, Radio Helsingillä, Roll FM-kanavalla ja Spotifyn virallisella Suomi-indie tänään -listalla. Yhtyeen kiitelty live-esiintyminen on poikinut useita kymmeniä keikkoja aktiivisesti vuodesta 2021 niin festareilla, baareissa ja klubeilla kuin päiväkeikoilla kaikenlaisissa tapahtumissakin. 

Kuuntele Folkjykä & Kuntoutujia Spotifyssa

Kuuntele Folkjykä & Kuntoutujia Tidalissa

Kuuntele Folkjykä & Kuntoutujia Youtubessa

folkjykapromo.jpg

Folkjykä

Folkjykä on tamperelainen laulaja-lauluntekijä, jonka musiikki kulkee folkin kokeellisemmassa laidassa. Biisejäni on julkaistu vuodesta 2019 ja folkin lisäksi niissä voi kuulla ambientin, rockin, räpin ja indien sävyjä. Olen tehnyt musiikkia sekä yksin että Kuntoutujat- taustayhtyeen kera. Oma tuotantoni keskittyy kokeilevaan puoleen. 

​Aikoinaan homma lähti akustisen kitaran rajojen etsimisestä: biiseissäni taon ja helistelen akkaria, luon rytmistä pohjaa kaiken maailman tappingeillä ja kompeilla ja teen soittimestani yhden miehen yhtyeen. Oon kokeillut etsiä omia rajojani sen suhteen, mitä kaikkea voi opetella ja tehdä samaan aikaan. Lyriikoissani laulelen erityisesti ihmisen mielen koukeroista ja esimerkiksi yhteydestä luontoon ja yhteiskuntaan. Mun biiseissä seikkailee tyyppejä, joille annan aina vähän erilaisia ääniä ja tapoja hahmottaa omaa maailmaansa. 

Kuuntele Folkjykää Spotifyssa

Kuuntele Folkjykää Tidalissa

Kuuntele Folkjykää Youtubessa

bottom of page